Wiesz to już są takie podstawy, które musisz sam doczytać bo to podstawy z podstaw. Masz posty podwieszone w dziale odżywianie, gdzie znajdziesz wszystkie najlepsze źródła białka, węglowodanów i tłuszczy.
oczywiście wszyscy próbują byc mistrzami forum, a nie łaska przeczytac tekstu ze zrozumieniem. chyba pisałam o przyzwyczajeniach typu chipsy i bułeczki z masłem (takie były pytania w ankiecie - "TWOJE ULUBIONE" - a nie "to, co uważasz za zdrowe i dietetyczne"). Za ten komentarz pod adresem jednej z najbardziej szanowanych uzytkowniczek tego [...]
[I posiłek o Płatki owsiane 100g o Mleko 200g o 3 jajka o Białko: 30g, Węglowodany: 80g, Tłuszcz: 27g OK * II posiłek o Odżywka białkowa 40g - lepsze są naturalne źródła białka o Chleb żytni pełnoziarnisty 150g o Oliwa z oliwek 10ml o Białko: 30g, Węglowodany: 86g, Tłuszcz: 14g * III posiłek o Ryż 100g o Pierś z kurczaka 125g o [...]
Do szejka na wzmocnienie dodaj jakieś źródło białka i będzie ok. Poza tym zamieniaj też sobie źródła białka/węglowodanów, nie musisz jeść tylko ryżu i kury. Co do samego makro, podbiłbym tłuszcze do 120g kosztem węglowodanów, raczej nie potrzebujesz ich tak dużo skoro Twój jedyny wysiłek fizyczny to 20 min biegania i a6w.
czaaaki Dzięki za odpowiedź. Fetę i szynkę traktowałem jako źródło białka, ale nie będę za nimi tęsknił. Co do oliwy to faktycznie bez sensu dodawać ją do tłustej ryby ;] Dzięki za przypomnienie o kaszy ryżu! Całkowicie o nich zapomniałem, a z chęcią zjem z kurczakiem. Co do węglowodanów z samych owoców, masz rację i pewnie nie udałoby mi się mimo [...]
najpopularniejszy schemat takiego brania i mozesz tak stosować, co do carbo nie jest to zbyt dobre źródło węglowodanów, zdecydowanie lepiej jest zjeść w tradycyjny sposób inne źródła wartościowych nieprzetworzonych węglowodanów niż ładować/podbijać je w takiej formie, to już na prawdę ostateczność wg mnie :-) np. w jakiejś smacznej ulubionej [...]
ser żółty dawaj dla urozmaicenia, biały najlepiej tylko na noc. W każdym posiłku powinno znajdować się pełnowartościowe białko. Zaś dostarczanie węglowodanów jako jedynego źródła z owoców to zły pomysł. Poczytaj o fruktozie i 10 wskazówkach żywieniowych. Zacznij pierw od wprowadzenia ich w życie, później po lekturze forum zacznij układać dietę, bo [...]
Poprawiłem jadłospis. Ocencie i poprawcie co źle. 6 posiłków, te pasty z olejem lnianym stwierdziłem że są zbyt małe by je liczyć jako posiłek, powiedzmy że jest to przekąska dostarczająca tłuszczy i białka. Obiady nie zmieniają bardzo różnicy w bilansie dnia, z każdym obiadem podobny bilans więc wrzuce tylko 1 wariant obiadu. ok, jedziemy ;) [...]
nie ma maksymalnej ilości przyswajalnych węglowodanów czy przyswajalnych tłuszczy, bo są to źródła energii a nie budulec jako taki. Nadmiar węglowodanów zostanie przetworzony na glukozę, a potem na tłuszcz zapasowy
Zgadza się. Zamiast węglowodanów można użyć tłuszczy jako podstawowego źródła energii pod warunkiem jednoczesnej minimalizacji spozycia węglowodanów. Jednak na diecie tłuszczowej poziom glikogenu w mięśniach jest niższy, więc mięśnie nie wyglądają tak "pełnie" jak na węglowodanach. Poza tym jezeli jednak zależy komus na zdrowiu to [...]
A ja po 4h pobycie na basenie, idąc drogą powrotną zjadłem sobie znakomite źródło białka, węglowodanów i oczywiście tłuszczy. Kumpel chciał iść do piekarni więc poszliśmy. Nie będę stał i patrzył się jak kolega je, więc również kupiłem sobie ww źródła białka czyli pączka oraz drożdżówkę z serem. Jakieś 40 min po tym "posiłku" poszła [...]
O ile Ci węgli nie brakuje w diecie, a masz deficyt kcal to możesz je podbić zdrowymi tłuszczami. Węgle najlepiej dodać w posiłkach koło treningowych, cytuje wypowiedz masterro: ,, Zaleca sie spozywanie do 2,5g weglowodanow na kilogram masy ciala na okolo 3h przed treningiem i 1g weglowodanow na kilogram masy ciala po treningu. Nie spotkalem sie [...]
Codzienna suplementacja syntetycznymi preparatami witaminow-mineralowymi nie jest dobrym rozwiazaniem. W lato warzywa sa w miare tanie, w zime mrozonki. Poza tym, nie tylko warzywa i owoce zawieraja witaminy i mineraly. Staraj sie urozmaiac zrodla bialka, weglowodanow i tluszczy a bedzie ok. Zmieniony przez - domer w dniu 2011-08-13 14:30:05
Pozwoliłam sobie przekleić, aby zacytować: Przez 4 dni nie jemy nic prócz źródeł białka, tłuszczu i zielonych warzyw, żadne inne źródła kalorii, ścisła dieta LC Do tego pijemy duże ilości wody, de facto szklanka wody co pól godziny będzie sensowna, musimy często siusiać. Niczego nie solimy Piątego dnia rozpoczyna sie zabawa: Rano wstajemy, jemy [...]
Każdy posiłek może mieć powyżej 1000kcal. Kwestis tego ile dodasz do niego źródła tłuszczów i węglowodanów. Białko na stałym poziomie i po problemie. Znasz ich podstawowe źródła?
Dieta na pierwszy rzut ka jest ok ale tylko pod warunkiem że nie jesz two cały czas trzymając się tylko tych produktów. Potrzebne jest większe urozmaicenie źródeł i białka i tłuszczu o węglowodanów. No i nie mam pojęcia jakie to makro o kaloryka a przyznam że nie chce mi się tego do kalkulatora wstukiwać. Bo tu mi tylko trochę podejrzanie wygląda [...]
Cóż, dużo można by tu pisać. Tak w skrócie to powinnaś spożywać 5-6 posiłków dziennie tak aby bilans kaloryczny był mniejszy od Twojego zapotrzebowania. Na posiłki te powinny składać się: źródła białka - drób, ryby, czerwone mięso, jajka, ser biały; źródła tłuszczy jednonienasyconych - oliwa z oliwek i wielonienasyconych - olej lniany i orzechy [...]
Jeśli jesteś uczulona na gluten to sprawdź jak reagujesz na nabiał. Odstaw je na 4 tygodnie i wprowadź ponownie do diety. Połowa -2/3 ludzi chorych na celiakię jest również uczulonych na białko mleka. Ponadto zwróć uwagę na kwasy wielonienasycone w diecie: pestki dyni oraz olej sezamowy nie są zdrowe. Zwiększ ilość warzyw w diecie, zdecydowanie [...]
Laktoza to cukier :-) Tak, zgadza się, że w liście tamtej wymienione są również kasze/ryż. Jednak ryż uznaję osobiście jako "bezpieczne źródło węglowodanów", tak jak wielu specjalistów. Strączki zawierają substancje antyodżywcze, bardzo szkodliwe dla organizmu. Jako źródła ww w diecie zostawiłbym ryż, ziemniaki, bataty, warzywa oraz owoce.
Makaron jako źródło węglowodanów złożonych. Zainspirowany problemami z makaronem kolegi kuba_n zrobiłem małe rozeznanie w internecie i chciałbym się z wami nim podzielić. Skupiłem się na makaronie produkowanym z semoliny i wody, czyli inaczej mówiąc z pszenicy durum, ponieważ reszta makaronów ze względu na IG nie jest godna aby o nich pisać %-). [...]